Bralci



sreda, 16. maj 2012

Iz poletja v zimo in spet nazaj

V teh norih časih sploh ni več neobičajno, če imamo en dan sredi maja 25 stopinj ali celo 30, že naslednji dan pa prav toliko manj. Torej dobesedno skačemo iz poletja v zimo, iz kratkih hlač in majic brez rokavov v bunde in plašče.
Tako je bilo v nedeljo in tako je spet danes. V soboto smo imeli še skoraj poletno vročino, v nedeljo pa totalen zimski mraz. Da crkneš. Danes je isto. Včeraj še prijetno toplo, danes nekaj stopinj nad ničlo.
Očitno je, da se vreme spreminja. Pa ne le vreme - podnebje se spreminja, in to temeljito. Mi pa se moramo prilagajati po svojih najboljših močeh; kaj nam pa preostane. Če je mraz, si pač oblečeš plašč, pa četudi si bil včeraj v kratkih hlačah in se potil pod vročim soncem. Podnebje se dejansko spreminja in vsako trmasto vztrajanje pri določenem načinu oblačenja (primernem za tekoči letni čas) je popolnoma zaman.
Koliko smo sami krivi za te drastične spremembe vremena in podnebja? Nekaj že, le da mi ni jasno, ali bi se te spremembe zgodile v vsakem primeru, ali pa se v primeru, če bi z naravo in planetom ravnali lepše in bolj spoštljivo, ne bi dogajale. Tega nihče ne ve in tudi nikoli ne bomo izvedeli, dejstvo pa je, da se vse spreminja, da je sprememba edina stalnica v Vesolju, in zato tudi te na videz nezaslišane spremembe vremena verjetno niso nič tako posebnega. So nadležne, vsekakor, in so naporne, ker se človeški organizem le stežka prilagaja tako hitrim in tako drastičnim padcem (ali dvigom) temperature zraka. 
Kar se mene tiče, se veliko, VELIKO lažje prilagodim dvigu temperature kot pa padcu. Zaradi mene se lahko temperatura v dveh dneh dvigne za trideset stopinj, prav nič me ne bo motilo, še vesela bom, ker sem po naravi bolj zmrzljive sorte. Če pa je situacija obratna, prav tenko piskam in se tresem od mraza.
Kaj hočemo, tako pač je in nobeno jamranje ali pritoževanje ne zaleže niti za eno mišjo dlako. Vse, kar lahko storimo, je to, da se prilagodimo in živimo v sedanjem trenutku. Ta pa je vedno, naj bo kakršenkoli že, v svojem bistvu popoln in lep.

Ni komentarjev:

Objavite komentar